חלוקת רכוש מטבעות וירטואליים
ביטקוין הוא מטבע כמו כל מטבע אחר, רק שמאחוריו אין עומד בנק או גוף ממשלתי, ביטקוין הוא מטבע וירטואלי.
אז מדוע הביטקוין שווה ערך?
טענה קדומה אומרת שדבר הוא בעל ערך אם החברה מסכימה כי הוא כזה, וזה בדיוק המצב של הביטקוין.
הייחוד של הביטקוין הוא שאין שם "כסף מזומן" וכל כולו נמצא בקבצים המכונים "ארנק ביטקוין". מדובר למעשה ברצף של מספרים ייחודי ובלתי ניתן לחיקוי, כאשר כמות הביטקוין הזמינה מוגבלת והיא זו אשר יוצרת את הדרישה למטבע ונותנת לו ערך.
יצוין כי, חישוב ערך הביטקוין על מנת לחלקו בין בני הזוג – אינו עבודה פשוטה. ערך הביטקוין נקבע על פי ביקוש והיצע, מטבע הביטקוין שונה מיורו או מדולר והתנודתיות היא גדולה. חשוב לדעת ששוויו של הביטקוין שנתגלה בין הצדדים, יוערך ויתחלק בין בני זוג בעת גירושין כמו כל נכס אחר.
בדיקה משפטית של היבטים כלכליים תציג לך כמה הרכוש והכספים שלך שווים
ומה תוכל לעשות כדי להשאיר אצלך כמה שיותר
* תקבל את המקסימום שמגיע לך
קיימות בעולם בורסות מקוונות אשר באמצעותן ניתן להחליף היום שקלים או דולרים למטבע הוירטואלי, כמו כן באם אדם אחר מעוניין לקבל תשלום דרך ביטקוין, ניתן להעביר לו את המטבעות דרך הארנק הוירטואלי.
מאחר ותחום זה חדש באופן יחסי, לא קיים מס על הביטקוין היום, ובדיוק בגלל זה דנים היום בעולם בנושא על מנת להעניק לו מעמד לגיטימי של מטבע. ברור כי אם ידווח אדם המחזיק בביטקוין או בכל מטבע וירטואלי אחר על רווח, בין קניה למכירה, אז יחול עליו מס.
יצוין כי נכון להיום קיימים מעל אלף מטבעות דיגיטליים שונים. מטבעות אלה מכונים מטבעות אלטרנטיביים או בקיצור – אלטים. לכל מטבע שווי שוק משלו, הנגזר מהיצע המטבעות הקיים ומחיר המטבע.
הקושי המרכזי בחלוקת רכוש של מטבע וירטואלי (ביטקוין או כל מטבע אחר) בין בני זוג המתגרשים
הקושי מצוי בעיקר במטבע עצמו, בביטקוין, ולא בחלוקה עצמה בין בני הזוג, כי ברגע בו יוערך שווי הביטקוין – הוא יתחלק כמו כל נכס אחר בין בני זוג: הון עצמי, נכסים, קרקעות, חברות וכדומה.
השאלה הנשאלת היא איך נעריך את שווי הביטקוין? האם ניתן להעלים אותו?
אז ראשית, ההגדרה לביטקוין אינה ברורה כלל, וזאת אנו רואים דרך דיני המס, האם ביטקוין הוא נכס? מטבע? או מט"ח?
חוזר של רשות המיסים אשר פורסם לפני שנה הגדיר את הביטקוין כנכס ולא כמטבע בשל ההנחה, כי עיקר רוכשי המטבעות האלה עושים זאת למטרות השקעה, ולא כדי לבצע באמצעותם רכישות.
אז כמה מטבעות ביטקוין יש לבן הזוג לצורך חלוקתן בעת גירושין? השאלה לא פשוטה, כיום אדם יכול להתחמק מרשויות המס בקלות יתרה ולא לשלם על מטבעות אלה מס, אז וודאי שיכול הוא להסתיר זאת מבן או בת זוגתו.
לאור העובדה, כי המטבעות הדיגיטליים אינם עוברים במערכת הבנקאות הרגילה, אין דרך לאכוף את המיסוי בגינם. המיסוי, נכון להיום, מתבסס על ההנחה שמבצעי העסקה ידווחו עליה. כמוה ההנחה או יותר נכון הציפיה שבן הזוג לא יסתיר מבן זוגו את דבר היותו בעלים של מטבע הביטקוין. באם בן הזוג יסתיר מבן זוגו את אחזקת המטבע הויראטואלי ולא יתקיימו ראיות להוכחת אחזקת המטבע הוירטואלי, אזי שלא ניתן יהיה לחלקו.
מאחר והביטקוין מצוי בתוך ארנק דיגיטלי, ללא זהות מוחשית, בעולם מתקדם טכנולוגית, ניתן לנסות ולהסתיר גם את הביטקוין, אומנם מדובר ברמת אבטחה גבוהה מאוד, אך עם הטכנולוגיה היום, קיימת הסברה, כי אין משהו שאינו בר מעקב.