אני מבינה שאם הגעת לכאן, אז מעסיקה אותך השאלה איך
הסכם ממון על הדירה ישמור על הזכויות שלך ומה עליך לעשות
כדי לקבל את המקסימום שמגיע לך, נכון?
אני מניחה שאשתך הודיעה לך שהיא רוצה להתגרש ואולי אתה זה שקיבלת
את החלטה להתגרש וחשוב לך להיות שלם עם העו"ד שתבחר ללוות אותך בתהליך הגירושים.
נכון, אני יודעת שכרגע אתה מאוד מבולבל ויש לך המון שאלות, זה ברור ומובן.
חשוב לזכור שלכל שאלה יש יותר מתשובה אחת, התשובה הנכונה
תלויה במטרות ובתוצאות שאתה רוצה להשיג.
הסכם ממון על דירה בין זוגות חד מיניים
החוק הישראלי אינו מסדיר את מעמדם של זוגות חד מיניים כזוגות נשואים, כתוצאה מכך, הרכוש האישי, ההון אשר צברו במהלך חייהם המשותפים, נושא משמורת ומזונות – גם הם אינם מוסדרים.
על מנת שזוג חד מיני יוכל לקבל הכרה מבחינה משפטית ועל מנת שענייניו המשפטיים והכלכליים יוסדרו, עליו לערוך הסכם ממון.
כאשר בני זוג חד מיניים אשר לא ערכו הסכם ממון ירצו "לפרק את החבילה" הם עלולים להיתקל במצב בו מי מבני הזוג יישאר ללא דבר מאחר וחשב כי מגיעים לו זכויות מסוימות, אך בפועל לא הגיע לו דבר.
מאידך, בן זוג יכול לגלות לפתע, כי הוא מחויב לבן זוגו כלכלית, באופן שלא חשב מעולם כי הוא חייב במשהו.
יצוין כי בני זוג חד מיניים אשר נישאו במדינות אחרות, בהן יש תוקף משפטי לנישואים וניתנה להם תעודת נישואים, יכולים להירשם במשרד הפנים הישראלי כנשואים לכל דבר ועניין.
במקרים אלו גם חשוב ורצוי לערוך הסכם ממון, ככל זוג נשוי, על מנת שבני הזוג ידעו מראש מה מגיע להם ומה לא במידה וחלילה ייפרדו.
לעיתים בני הזוג זקוקים להסכם ממון על מנת להוכיח את הזוגיות ואת הקשר המשפטי הקיים בין בני הזוג.
קיימים גופים כגון המוסד לביטוח לאומי ובנקים, אשר דורשים ראיות לקיומה של הזוגיות.
חשיבות הסכם ממון על דירה עבור המוסד לביטוח לאומי
קיימים מספר מצבים שבני זוג נשואים מקבלים "הטבות" מהמוסד לביטוח לאומי, בני זוג חד מיניים יכולים לקבל את אותן "ההטבות" כאשר זוגיותם מוכחת בהסכם ממון.
למשל, במקרה של פטירה של אחד מבני הזוג חלילה, בן הזוג הנותר זכאי לקצבת שארים וגם כמו כן, כאשר בן זוג נכה ובן זוגו מובטל, ניתן לקבל קצבה נוספת בעבור בן הזוג הנכה.
חשיבות הסכם ממון אל מול הבנק
בני זוג נשואים כדת וכדין אינם צריכים להוכיח את הזוגיות בדרך כלשהי אל מול הבנק, זוג חד מיני אשר לא ערך הסכם ממון יאלץ להוכיח את יציבות המערכת הזוגיות על מנת לקבל את אותה המשכנתא.
כאשר זוג חד מיני יציג הסכם ממון, הדבר יהווה מעין אסמכתא לקיום אותה מערכת יחסים.
חשיבות הסכם ממון אל מול רשות המיסים
הסכם ממון המהווה כמעין תעודת זוגיות, יצביע על זוגיות ארוכת טווח, ואז רשות המיסים תכיר בכך בכל הנושא של של זכויות וחובות ברשות המיסים.
חשיבות הסכם ממון במשרד הבינוי והשיכון
בני זוג חד מיניים שערכו הסכם ממון יכולים להציגו בפני משרד הבינוי והשיכון ולהיחשב כזוג ידועים בציבור לצורך השתתפות בהגרלות המשרד, כגון: המחיר למשתכן.
חשיבות הסכם ממון אל מול רשות מקומית
לעיתים אחד מבני הזוג זכאי להנחה בארנונה, אך ככל וההנחה היא זוגית, בן הזוג יאלץ להוכיח זאת והסכם ממון הינו הוכחה אמינה לכך.
יש לציין כי מעבר לכל היתרונות אשר צוינו, כאשר מדובר בזוג חד מיני, אזי שלהסכם הממון יתרון בולט נוסף והוא בהליך אימוץ ילדים של ילדיי בני הזוג האחד של השני, באם בני הזוג יחפצו בכך.
ההסכם יהווה הוכחה לכך שבין בני הזוג מתנהלת מערכת יחסית זוגית לכל דבר וענין.
כיצד מאמתים הסכם ממון על דירה ?
כאשר מדובר בזוג חד מיני די בחתימת שני בני הזוג על גבי ההסכם על מנת ליתן לו תוקף. עם זאת, מומלץ מאד לאמת את הסכם הממון בבית המשפט על מנת לתת לו משנה תוקף וכן ניתן לתת להסכם תוקף של פסק דין.
באילו מצבים בית המשפט יבטל את הסכם הממון על דירה ?
הסכם הממון יבוטל במקרים בהם בית המשפט התרשם כי מדובר בהסכם למראית עין, או כאשר הופעל על ידי אחד הצדדים משום לחץ בלתי הוגן או כאשר נפלו פגמים בכריתתו.
הסכם ממון טומן בחובו יתרונות רבים. מעבר לפן הרגשי, הסכם ממון מסייע בהימנעות מהתדיינות משפטית ארוכה, שכן הוא מסדיר מראש את כל הנושאים האקוטיים, אשר לרוב מהווים את לב ליבה של המחלוקת בין בני הזוג.
ראוי להדגיש, כי הסכם ממון חשוב מאד, כאשר יש פער כלכלי גדול בין בני הזוג (ההסכם מגן על שני הצדדים יחד.
מצד אחד הוא מגן על רכושו של בן הזוג החזק יותר כלכלית ומצד שני הוא מגן על הצד החלש יותר כלכלית בכך שהוא קובע הטבות מסויימות לאותו בן זוג על מנת שלא יוותר חסר כל).
חשוב לערוך הסכם ממון גם כשאין ממון, כי אין לדעת אילו נכסים וזכויות קנייניות יביאו חיי הנישואין לבני הזוג.
ת: באמצעות הסכם ממון המגדיר את אותו הנכס (דירה) כרכוש אישי, אשר לא ייכלל בחלוקת הרכוש בין בני הזוג בעת גירושין, אלא יישאר בבעלותו הבלעדית של בן או בת הזוג שרכשו אותו.
ת: כן, בהחלט. הטעם לכך הוא כי גם נכסים אשר התקבלו בירושה או במתנה, יכולים להיחשב לרכוש משותף אם תוכח בהם כוונת שיתוף. לכן, יש צורך להחריג נכס שהתקבל בירושה, כגון דירה, במסגרת הסכם ממון.
מידע חשוב נוסף נמצא עבורך באתר.
ת: בהעדר הסכם ממון הקובע אחרת, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהדירה ויהיה צורך לבצע בה פירוק שיתוף, למשל בדרך של מכירת הנכס וחלוקת הרווחים בין בני הזוג.
התשובה המפורטת נמצאת באתר.
ת: בהחלט, היות שחלקו של כל אחד מבני הזוג במשכנתא גם ישפיע על חלקו בדירה. על מנת למנוע סכסוך בין הצדדים בנושא זה במקרה של פרידה, כדאי להסדיר עניין זה במסגרת הסכם ממון.
כתבתי בהרחבה על כך במאמר, כנס עכשיו!