רוצה להוציא צו לקיום צוואה ולקבל את החלק שמגיע לך ?
מה זה צוואה ?
צוואה הינה הצהרה בכתב שמהווה מסמך משפטי בו אדם מורה מה יעשה עם הונו ורכושו לאחר מותו.
זאת הדרך הבטוחה ביותר שאדם יכול לדאוג לחלוקת רכושו לפי רצונו.
הרעיון המרכזי בצוואה זה שחלוקת הרכוש תעשה בהתאם לרצון המוריש, והוא אינו חייב בהכרח להיעשות בצורה שנחשבת נורמטיבית כמו חלוקת הרכוש ליורשיו הטבעיים או צאצאיו או שאר בשרו אלא אך ורק בהתאם למה שנכון עבורו.
על מנת לתת תוקף למסמך משפטי זה יש לאשר אותו ברשם לענייני ירושה או בבית הדין הרבני באמצעות צו לקיום צוואה.
חוק הירושה מכיר ארבעה סוגים שונים של צוואה
צוואה בכתב יד של המוריש, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות (כמו שופט / רשם לענייני ירושה / חבר בבית הדין הרבני וכדומה) וצוואה שבעל פה (אפשרות שקיימת רק במצבים מיוחדים שהמצווה נמצא על סף מוות). לכל מקרה של צוואה את המרכיבים והחוקיות שלה. אדם יכול להשאיר אחריו מספר צוואות, אך הצוואה המאוחרת ביותר היא הקובעת.
בקשה לצו קיום צוואה
על מנת לממש את חלקך ברכוש המנוח, ולקיים את הצוואה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה. באחת מלשכות הרשם לענייני ירושה, ולאחר שהוא מאשר את נוסח הצוואה, הוא נותן לה תוקף של פסק דין.
את הבקשה יכולים להגיש היורשים הרשומים בצוואה (או חלקם), ובמקרים מסוימים כל אדם שמעוניין במתן הצו. רצוי להיעזר בעורך דין גירושין על מנת להגיש בצורה מסודרת ומדויקת את הבקשה לצו קיום צוואה.
אל הבקשה יש לצרף את המסמכים הבאים:
· צוואה מקורית שמצויה בידי מגיש הבקשה.
· צוואה מקורית במידה והיא הופקדה קודם אצל הרשם לענייני ירושה.
· תעודת פטירה של המוריש.
· במידה ויש יורשים שבחרו לוותר אל חלקם בעיזבון אז יש לצרף תצהירי הסתלקות שלהם.
· העתק הודעה שנשלחה בדואר רשום ליורשים/זוכים אחרים ע"פ הצוואה או תצהיר על מסירה הודעה ליורשים.
אגרת פתיחת בקשה למתו צו ירושה עומד כיום על סך 496 ₪ אותו ניתן לשלם באופן מקוון באתר הרשם לענייני ירושה של משרד המשפטים. סכומים אלו מתעדכנים מדי פעם באתר. הוצאת הצו מחייב צירוף של שוברי התשלום.
מנוח של היה תושב ישראל חייב הגשה של מסמכים נוספים כגון: נסח רישום מקרקעין על שם המנוח ו/או חשבון בנק ע"ש המנוח או נכסים אחרים שמצויים בבעלותו ואשר משויכים למקום הסמכות של רשם לענייני הירושה שאליו הבקשה הוגשה. בנוסף, יש לצרף צו פורמאלי וחוות דעת של הדין הזר או זו שהוכנה על ידי משפטן מומחה בדין הזר.
הטיפול בקשה לצו קיום צוואה
לאחר הגשת הבקשה, מידע על הבקשה ושם המוריש יפורסמו בעיתון יומי וברשומות המתאימות, על מנת לאפשר התנגדויות לצוואה, במידה וקיימות. באם לא הוגשה התנגדות, הבקשה מועברת לידי האפוטרופוס הכללי, על מנת שיגיב באחת מהאפשרויות הבאות:
· אישור הבקשה.
· החזרה הבקשה למגיש הבקשה להשלים פרטים חסרים או מתן הבהרות.
· העברת התיק ליום משפטי בבית משפט.
במקרים בהם קיימת התנגדות לצוואה המשך הטיפול ידון בבית הדין לענייני משפחה. לאחר שחלפו מועדי הגשת ההתנגדויות, ולאחר קבלת תגובת האפוטרופוס הכללי, יתן הרשם לענייני ירושה צו המאשר את תוקפה של הצוואה. נכון להיום, צו זה מונפק וחתום באופן דיגיטלי (שלא כמו שהיה נהוג בעבר).
צו זה מועבר למגיש הבקשה, ובנוסף באופן אוטומטי לבנקים, חברות ביטוח וגופים ממשלתיים (כמו טאבו, מנהל מקרקעי ישראל, משרד התחברות ועוד) כדי למנוע מצבים של זיופים.
הבקשה מוגשת באופן פיזי או מקוון לרשם לענייני ירושה אשר באזור סמכותו התגורר המנוח לפני מותו.
כתבתי בהרחבה על כך במאמר, כנס עכשיו!
ראשית, כי היורשים חייבים לקבל צו זה, על מנת שניתן יהיה לחלק את העזבון ביניהם. שנית, כי ייתכן שתוגש התנגדות לצוואה ואז יידרשו היורשים לנהל הליך משפטי. שלישית, מומלץ שלא להגיש את הבקשה באופן עצמאי, אלא באמצעות עורך דין על מנת שידאג לטיפול מהיר ויעיל.
מידע חשוב נוסף נמצא עבורך באתר.
באופן עקרוני, בהעדר התנגדויות, הצו יינתן תוך חודש – חודשיים. יש לציין, כי אם בבקשה חסרים פרטים או מסמכים, היא מוחזרת למגיש וזמן הטיפול מתעכב. על כן, מומלץ להסתייע בעניין זה בעורך דין לענייני משפחה.
התשובה המפורטת נמצאת באתר.
לשם קבלת הצו, יש להגיש בקשה אל הרשם לענייני ירושה בצירוף המסמכים הדרושים כגון צוואה, תעודת פטירה ואישור שליחת הודעה ליתר היורשים על הגשת הבקשה.