אני מבינה שאם הגעת לכאן, אז מעסיקה אותך השאלה איך
עובדי היי טק מתגרשים ומה עליך לעשות
כדי לקבל את המקסימום שמגיע לך, נכון?
אני מניחה שאשתך הודיעה לך שהיא רוצה להתגרש ואולי אתה זה שקיבלת
את החלטה להתגרש וחשוב לך להיות שלם עם העו"ד שתבחר ללוות אותך בתהליך הגירושים.
נכון, אני יודעת שכרגע אתה מאוד מבולבל ויש לך המון שאלות, זה ברור ומובן.
חשוב לזכור שלכל שאלה יש יותר מתשובה אחת, התשובה הנכונה
תלויה במטרות ובתוצאות שאתה רוצה להשיג.
עובד היי טק בהליך גירושים
הבעיה העומדת בפני בתי המשפט באשר לגירושי היי-טק היא הניסיון לחשב את ערכם האמיתי של חברות הסטארט אפ שבבעלות אחד הצדדים.
לא פעם מכונה מדינת ישראל "אומת הסטארט אפ" ולראייה בין השנים 2000-2015 נפתחו בישראל מעל עשרת אלפים חברות הזנק (סטארט אפ). מעל עשרת אלפים חברות המגלמות בתוכן חלומות גדולים ועשרות שעות עבודה, אולם מה הדין לגבי אותם יזמים כשהם נכנסים להליך גירושין ומוצאים עצמם נתקלים בבעיה אמיתית,
כשהם מנסים לאמוד את נכסיהם הבלתי ממשיים, כמו למשל שוויו של סטארט-אפ האם יוערך על פי שוויו הריאלי בזמן ההליך או אולי על פי פוטנציאל המכירה שלו.
איך מחלקים את הרכוש בין יזמים?
הבעיה הקשה ביותר העומדת בפני בתי המשפט בישראל בכל הנוגע לגירושי היי טק היא הניסיון לחשב את ערכם האמיתי של חברות הסטארט אפ שבבעלות אחד הצדדים. נושא זה כבר הוליד מספר רב של תרחישים מורכבים, אך עדיין לא נקבעה עמדה ברורה בנושא.
בית המשפט פועל על פי עיקרון, ולפיו אין לכלול את הרכוש שהיה שייך לבעל או לאישה לפני הנישואין במסגרת הסכם חלוקת הרכוש בפירוד, אך את הרכוש שהושג ונצבר כאשר בני הזוג חיו יחדיו בשיתוף, יש לחלק ביניהם שווה בשווה.
על פי פסקי דין דומים שניתנו בעבר, בית המשפט ימנה מומחה מטעמו אשר יחשב את חלקה של מערכת היחסים מתוך הזמן בו קיים הסטארט-אפ. חלק זה יחשב כחלק המשותף של בני הזוג בעסק – והוא אשר יחולק שווה בשווה בין הצדדים. אם הסטארט-אפ קיים מזה 16 שנים ובני הזוג החלו בחייהם המשותפים לפני כ-8 שנים, אזי רק החלק שנצבר במהלך שמונה שנות השיתוף, צפוי להתחלק בין הצדדים.
לא מדובר רק במניות יש גם מוניטין ואופציות
אנשי היי-טק בעלי מוניטין גבוה לא תמיד מודעים לעובדה כי במקרה של גירושין, ייחשב המוניטין שלהם כרכוש משותף להם ולבני זוגם. המשמעות היא כי בעת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג, מחושבים המוניטין של בן הזוג בהתאם לשוויים המוערך בשוק.
בעניין המוניטין האישי, בעזרת ייעוץ משפטי מתאים, ניתן יהיה להתמקח על גובה החלק המגיע לבן הזוג נטול המוניטין. בכל מקרה, אם הצדדים לא יגיעו להסכמה, ייאלץ על פי רוב בית המשפט למנות מומחה מטעמו אשר יאמוד את שווי המוניטין שנצבר מיום הנישואים ועד מועד הפירוד, על מנת לחלקם שווה בשווה בין הצדדים.
חלוקת אופציות של עובדי היי טק בהליך גירושים
אנשי היי טק ויזמים רבים מקבלים במהלך עבודתם חבילת אופציות למניות בחברה. אופציות אלה מהוות את "החלום הרטוב" שלהם, שכן מחד, הן העשויות להוות ביום מן הימים כרטיס כניסה עבורם לאלפיון העליון, מאידך קיים סיכוי כי אותן אופציות לא יהיו שוות דבר.
המשבר הכלכלי העובר בימים אלה על העולם בכלל, משפיע כמובן גם על תעשיית ההיי-טק, עלול לשקף ערך נמוך מאד לאופציות שבעבר היו שוות מיליונים. כעת לא ברור אם הן יחזרו לערכן הישן או יימחקו לחלוטין.
הכללה של אופציות במסגרת חלוקת רכוש שנעשתה בעבר, עלולה לפגוע קשות במי שנותר עם האופציות, אשר במסגרת משבר כלכלי, הפכו לנייר חסר ערך.
חשוב להבין, כי היחס אל אופציות ואל נכסים עתידיים אחרים, לא חייב להיות מוכרע בעת הדיון על חלוקת הרכוש ולעיתים קרובות, אף עדיף שלא לחלקם באופן זה. לכן, מומלץ להכליל בהסכם הגירושין סעיף אשר מחייב את המחזיק באופציות לחלק אותן שווה בשווה במסגרת הפירוד או כאשר הן יומרו. אם האופציות יהיו שוות ממון רב בעת ההמרה, ואם הן לא יהיו שוות מאום – בכל מקרה הן יחולקו שווה בשווה בין בני הזוג.
פתרון נוסף, הנו שבית המשפט ימנה מומחה מטעמו אשר יאמוד את שווי האופציות מיום הנישואים ועד מועד הפירוד, ויחלק את שוויין באופן שווה בין הצדדים בעת הגירושין. החולשה בפתרון זה היא, כאמור, שמדובר בהערכה בלבד, כאשר יום פקיעת האופציה יכול להתגלות כבעייתי לאחד הצדדים. בנוסף, ההערכות האלו מבוססות על תחשיבים העשויים להשתנות ממומחה למומחה בצורה קיצונית. בכל מקרה מומלץ להתייעץ באנשי מקצוע, המתמחים בחלוקת רכוש בלתי ממומש בעת גירושין.