אני מבינה שאם הגעת לכאן, אז מעסיקה אותך השאלה איך
מתבצעת חלוקת הרכוש בגירושין ומה עליך לעשות
כדי לקבל את המקסימום שמגיע לך.
בני זוג שבוחרים להפריד את דרכיהם ולהתגרש זה מזו, נאלצים להתמודד בדרך כלל עם תהליך מורכב ורב היבטי. מעבר לקושי הרגשי המלווה את תהליך הגירושין, שני הנושאים המורכבים ביותר בתהליך הגירושין ופירוק השותפות הם הילדים, והרכוש המשותף.
מעטים הם אלה המצליחים לנהל את תהליך הגירושין מתוך כבוד, וכאשר חלוקת הרכוש מבוצעת לא בתהליך של הסכמות אלא מתוך קונפליקט, בעיקר אצל עצמאים ובעלי עסקים, מדובר במצב מורכב שחשוב לנהל בקפידה.
איך מבוצעת חלוקת רכוש בגירושין בין בני זוג?
על פי חוק יחסי ממון (התשל"ג – 1973), התקף על כל מי שנישאו בישראל החל מה – 1.1.1974, כל הרכוש שנצבר במהלך שנות הנישואין על ידי מי מבני הזוג, שייך באופן שווה לשניהם. לפיכך, באין תנאים מיוחדים, כל הרכוש, החובות, הנכסים, החסכונות, ההלוואות וההשקעות, צפויים להתחלק שווה בשווה בין שני בני הזוג בתהליך המכונה איזון משאבים. הנה כמה דוגמאות לרכוש שיחולק:
- יתרת כספים משותפת: בחשבונות עו"ש פרטיים ומשותפים, בחשבונות השקעות, ובחשבונות אחרים, בארץ או בחו"ל
- נכסים ורכוש: רכבים, נדל"ן, וכדומה
- זכויות עתידיות: קופות גמל, קופת פנסיה, פיצויי פרישה, וכדומה
- מוניטין ונכסים עסקיים
- גם רכוש שרשום בבעלות אחד מבני הזוג, ייחשב בתהליך איזון המשאבים כרכוש בבעלות שני בני הזוג
בדיקה משפטית של היבטים כלכליים תציג לך כמה הרכוש והכספים שלך שווים
ומה תוכל לעשות כדי להשאיר אצלך כמה שיותר
* תקבל את המקסימום שמגיע לך
מה לא מחולק בתהליך איזון משאבים?
חוק יחסי ממון מחריג רכוש שאינו נחלק בין בני הזוג, כמו למשל:
- ירושה ומתנות שקיבל אחד מבני הזוג באופן פרטי במהלך הנישואין
- נכסים ורכוש שבנוגע אליו יש הסכמה ברורה בעל פה או בכתב בנוגע לחלוקתו
- גמלות מטעם המוסד לביטוח לאומי
- נכסים וממון שהיו ברשות אחד הצדדים טרם הנישואין.
חלוקת רכוש בגירושין והעסק שלכם
כאשר מי מבין שני בני הזוג הוא בעל עסק, העסק נחשב על פי חוק יחסי מון כנכס ששייך לשני בני הזוג במשותף, גם כאשר רק אחד מבני הזוג עמל על פתיחת העסק ופעל במסגרתו. זאת, מפני שההנחה הבסיסית היא שכל אחד משני בני הזוג פועל בתמיכת בן הזוג האחר, למשל, כאשר אחד משקיע את כל מרצו בהקמת עסק, בן הזוג השני נדרש לבלות יותר שעות בבית ומוותר על ההתפתחות העסקית שלו.
חלוקת העסק במהלך גירושין כוללת את כל ההיבטים של שווי העסק, כולל נכסים של העסק, ההכנסות והחובות שלו, המוניטין שלו (שאת שוויו יעריך שמאי מטעם בית המשפט, במקרה של חוסר הסכמה בין הצדדים), ועוד.
לעיתים קרובות, חלוקת הנכסים של העסק מביאות את העסק שעמלתם רבות על פיתוחו לחדלות פירעון ואתכם לחוסר יכולת להמשיך ולפתח אותו. על כן, חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בגירושין לעצמאים ולבעלי עסקים, שיאפשר לעסק את הסיכויים הטובים ביותר להמשיך לפעול.
תביעה לחלוקת רכוש בין בני זוג
בני הזוג מוזמנים לחלק ביניהם את הרכוש כראות עיניהם, לפי חוק יחסי ממון או שלא. כאשר בני הזוג חלוקים בדעתם ואינם מצליחים להגיע להסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש, מוגשת על ידי מי מן הצדדים תביעה לחלוקת רכוש בין בני זוג, וההכרעה בנוגע לאופן חלוקת הרכוש תתבצע על פי הקווים המנחים של חוק יחסי ממון, כאמור.
במקרים כאלה, ימונה מטעם בית המשפט שמאי המתמחה בהערכת שווי הנכסים ובמידה שאין לצדדים עילות מיוחדות או הסכמים חתומים המצביעים על אופן חלוקה שונה, העיקרון שינחה את תהליך איזון המשאבים יהיה העיקרון של חלוקה שווה.
מתגרשים? חשוב שתבחרו עורך דין גירושין מקצועי
כאשר אין ביניכם הסכמה בנוגע לאופן חלוקת הרכוש, ובמיוחד כשאתם מחלקים רכוש רב או עסק שעמלתם רבות על פיתוחו, חשוב לקבל ליווי של עורך דין גירושין מקצועי, שיידע להגן על האינטרסים שלכם ולסייע לכם בייצוג איכותי בתהליך איזון המשאבים.
מומלץ לבעלי עסקים לבחור עורך דין גירושין המתמחה בגירושין לעצמאים ובעלי עסקים, בשל המורכבות הייחודית הכרוכה בהערכת שווי העסק והכנסותיו, ובחלוקת העסק בצורה שתאפשר לו להמשיך ולפעול.