fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הסכם ממון

עו"ד חגית לב

"אני אדאג שתקבל את המקסימום שמגיע לך"
שליטה מלאה ברכוש ובכספים תוך שמירה על האינטרסים שלך !

לב משרד עורכי דין עוסק בתחום דיני משפחה וירושה. המשרד מנהל תיקי משפחה רבים בארץ ובחו”ל דיסקרטיות ואמינות ואנושיות אצלנו זה שם המשחק.

מעל 500 ממליצים וחוות דעת של אנשים שעברו את זה כמו גדולים

אני מבינה שאם הגעת לכאן, אז מעסיקה אותך השאלה מה חשוב
לדעת ואיך לנסח הסכם ממון  ומה עליך לעשות
כדי לשמור על המקסימום שמגיע לך, נכון?

אני מניחה שאשתך הודיעה לך שהיא רוצה להתגרש ואולי אתה זה שקיבלת
את החלטה להתגרש וחשוב לך להיות שלם עם העו"ד שתבחר ללוות אותך בתהליך הגירושים.

נכון, אני יודעת שכרגע אתה מאוד מבולבל ויש לך המון שאלות, זה ברור ומובן.
חשוב לזכור שלכל שאלה יש יותר מתשובה אחת, התשובה הנכונה
תלויה במטרות ובתוצאות שאתה רוצה להשיג.

למה צריך הסכם ממון ?


בעבר, איש ואישה היו מתחתנים בגיל צעיר מאד.

הורי הכלה היו מביאים נדוניה כלשהי, ואילו החתן הביא עימו את יכולתו לפרנס.

לבד מזאת לא היו לחתן ולכלה נכסים כלשהם, והנכסים היחידים היו אלה שאותם צברו במשותף בימי חייהם כזוג נשוי.

היום, לעומת זאת, זוגות רבים נישאים בגיל מבוגר יותר, לאחר שכבר צברו נכסים רבים. לפעמים גם אלו שנישאים בגיל צעיר מביאים איתם נדוניה מכובדת הרבה יותר מבעבר.

הסכם ממון | עו"ד חגית לב

כאשר זוג נישא, הוא מעוניין לקיים את הקשר לנצח, אולם במציאות, זוגות לא מעטים מתגרשים, וכאן נוצרת בעיה – כיצד לבצע חלוקת רכוש בגירושין שהביא כל אחד מהם, ושצברו יחד.

לשם כך בדיוק עורכים הסכם ממון שמסדיר עוד לפני החתונה, את חלוקת הרכוש המדויקת במקרה של גירושין.

כך יכולים בני הזוג לדעת כי גם אם יתגרשו יום אחד, זכויותיהם לא ייפגעו והם יקבלו את הכסף השייך להם.

זוג שאינו חותם על הסכם ממון, יהיה כפוף, במקרה של גירושין, להסדר איזון המשאבים שנקבע בחוק יחסי ממון בין בני זוג. 

איך עורכים הסכם ממון ? 


הסכם ממון נערך באופן אישי בין בני הזוג, רצוי בליווי ייעוץ של עורך דין גירושין המתמחה בתחום של הסכמי ממון. לאחר מכן יוכל ההסכם לקבל תוקף משפטי.

ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר החתונה, כך שזוג שלא הסדיר הסכם ממון לפני החתונה עדיין יכול לעשות זאת, וכך הוא מבטיח את עצמו שלא יהיה כפוף לחוקים הסטנדרטיים בלבד.

כאשר זוג עורך הסכם ממון לאחר החתונה ולאחר שיש כבר ילדים אז הוא יכול לרשום בהסכם ממון גם סעיפים הנוגעים לילדים.

יתרונות הסכם ממון


הסכם ממון חשוב במיוחד כאשר מדובר בפרק ב', אז מביא עימו כל אחד מבני הזוג נכסים רבים, שאף אמורים לעבור לילדיו מנישואיו הראשונים.

ללא הסכם ממון מסודר, יכולים כספים רבים אשר היו שייכים למשפחה אחת, להגיע לידי המשפחה השנייה.

מקרים נוספים בהם חשוב הסכם ממון הוא ידועים בציבור או זוגות חד מיניים, מכיוון ועליהם לא חל חוק יחסי ממון בין בני זוג וחשוב וראוי להסדיר את העניינים הכספיים ביניהם.

ישנם כמובן מקרים נוספים בהם חשוב להכין הסכם ממון כגון: במקרים של סחטנות גט, במקרים של הגנה על זכויותיהם הכספיות של הילדים ועוד.

אנשים רבים חושבים כי עריכת הסכם ממון עלול לפגוע בשלום הבית, אולם ברוב המקרים ההפך הוא הנכון, ודווקא הידיעה שענייני הכסף מוסדרים יוצרת פתיחות רבה יותר בין בני הזוג.

מה לכלול בהסכם ממון


הסכם ממון חייב להיעשות בכתב ולקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אלא אם כן מדובר בהסכם ממון טרום נישואין ואז ניתן לאשרו גם בפני נוטריון או רושם הנישואין ברבנות.

מכיוון ומדובר בהסכם משפטי המתייחס לכל הסוגיות הממונית בין הצדדים חשוב מאד להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה שזוהי התמחותו, שכן אין מדובר בהסכם שיגרתי.

צריך הסכם ממון

ההסכם צריך לכלול, בין היתר התייחסות לגבי אופן חלוקת הזכויות הסוציאליות לרבות הפנסיה, חלוקת בית המגורים, חלוקת נכסי נדל"ן, אופן האחזקה בחברות בע"מ וניהולן, חלוקת מניות, אופציות, אומדן מוניטין אישי ועסקי, פערים בכושר השתכרות, פיצויים בין בני זוג, מזונות בן זוג, ניהול חשבונות בנק וחסכונות, חלוקת רכבים, וכן חלוקת יתר הרכוש.

הסתרת הכנסות וכספים


במשך השנים בני הזוג צוברים רכוש וכספים שבמהלך הגירושין הם נדרשים לחלק אותם.

ככלל, הרכוש המשותף מתחלק באופן שווה בין בני הזוג במסגרת הליך גירושין, במקרים בהם אין הסכם ממון.

ישנם כמובן מקרים חריגים ולכן צריך וחשוב לקבל ייעוץ משפטי ספציפי בהתאם לכל מקרה.

בלא מעט פעמים, אחד מבני הזוג או שניהם, מקבלים עצות אחיתופל גרועות במיוחד מבעלי מקצוע אחרים לגבי האפשרות להעלמת הכנסות או משיכת כספים מחשבונות בנק פרטיים או העלמת כספים ונכסים דרך יישות משפטית אחרת כמו חברה או שותפות.

פעולה מעין זו, מעבר לחוסר המוסריות שבה, תמיד מתגלה בהליך משפטי והדבר פוגע בבן הזוג שהעלים או ניסה להעלים את הכספים היות שבית המשפט מסתכל עליו בחשדנות ובחוסר אמון כי אם העלים כסף הוא לא נתפס כאמין ואי אפשר לסמוך עליו גם בתחומים אחרים.

ההמלצה שלי היא לנהוג ביושר גם אם לעיתים אתם חשים שלא נעשה עמכם צדק או שאתם מרגישים שהחלוקה לא צודקת. התנהגו בשקיפות ובאמינות, כי האמת – סופה להתגלות בכל מקרה ואז מצבכם יהיה גרוע יותר מול בן הזוג ומול המערכת המשפטית שתתייג אתכם כלא אמינים ותפגע בסיכוייכם בהמשך התהליך.

התייעצו עם עורך דין מומחה לענייני משפחה שיסביר לכם את ההשלכות של המעשים העתידיים שלכם ומה עליכם לעשות על מנת להגן על עצמכם ועל הנכסים שלכם בצורה חוקית וישרה, כי אין דרך אחרת.

סיכום נושא הסכם ממון


חוק יחסי ממון נועד להסדיר את מערכת היחסים הכלכליים בין בני הזוג במקרה בו הנישואין מתפרקים.

בקצרה, על פי החוק, כל הנכסים אשר נצברו כחלק מחיי הנישואין יתחלקו שווה בשווה בין בני הזוג. במידה ובני הזוג חתמו על הסכם ממון באיזשהו שלב, הרי שהמוסדר בהסכם הממון הוא אשר יקבע את התוכנית הכלכלית לאחר פרידתם.

בני זוג אשר מעוניינים כי במידה ויפרדו רכושם לא יתחלק על פי חוק יחסי ממון, טוב יעשו לו יערכו הסכם ממון. חשוב לזכור כי ההסכם טעון אישור בית המשפט או בית הדין באם נחתם במהלך הנישואין, ואם מדובר בהסכם שנחתם לפני הנישואין – אישור נוטריון יספיק.

בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עורך דין משפחה.

ת: הסכם ממון צריך להתייחס לכל הרכוש הקיים ערב ההסכם, כמו גם לרכוש עתידי. כן, עליו להפריד בין רכוש פרטי שישוב לבעליו בעת פרידה, לבין רכוש משותף שיחולק בין הצדדים בעת פרידה, באופן שייקבע בהסכם.
מידע חשוב נוסף נמצא עבורך באתר.

ת: בהחלט. ראשית, כדי להגן על זכויות הילדים מפרק א' ברכוש. שנית, כדי למנוע סכסוך כלכלי בין בני הזוג במקרה של פרידה.
כתבתי בהרחבה על כך במאמר, כנס עכשיו!

ת: כן. בני זוג יכולים לערוך הסכם ממון לפני או לאחר הנישואין, בהתאם להעדפה האישית שלהם. נציין, כי הסכם ממון שנערך לאחר החתונה מצריך את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או של בית הדין הרבני.
התשובה המפורטת נמצאת באתר.

ת: הדבר תלוי בנסיבות העניין ובמורכבותו של ההסכם לו זקוקים בני הזוג. כך, ישנה חשיבות רבה להיקף הרכוש שבבעלות בני הזוג, לסוגי הרכוש השונים ועוד.

 רקע:

יעל ואורי נשואים רק כמה חודשים, הם התחתנו לאחר זמן רב של היכרות, כאשר כל הזמן אורי התמהמה בהצעת הנישואין ליעל מאחר ולא היה בטוח כי הם אכן מתאימים. יום אחד, יעל סיפרה לאורי כי גילתה שהיא בהריון, כבר ביצעה את בדיקות הדם והיא בחודש השני להריונה. אורי התלבט זמן רב ולבסוף החליט שמוטב שיעל והוא יתחתנו ויביאו את אותו הילד במסגרת הנישואין. יעל ואורי התחתנו ומיד לאחר שיעל ילדה את ילדם הראשון, החלו הריבים בין השניים. תחילה היו ריבים קטנים, יעל התעצבנה על אורי שאינו עוזר לה מספיק בגידול הילדים ועדיין יוצא לערבי פוקר עם חברים, בעוד היא נשארת לטפל בבנם ומוותרת על שיעורי ספורט ובילוי עם חברות איתם אהבה לצאת. אט אט החלו הריבים בין השניים להיות יותר רציניים עד שאורי החל לעזוב את הבית לעיתים קרובות כאשר טען שישן אצל חבר. היחסים בין השניים התערערו מאד, וכל אחד רצה לפרק את החבילה אך חשש לגורלו של הילד שזה עתה נולד. יעל חששה לעזוב אותו וחששה כי דמי המזונות אשר ישולמו לה יהיו נמוכים, ואורי מאידך חשש ממפולת כלכלית שהגירושין עלולים להביא עמם.

טיפול:

אורי החליט לבסוף לעשות את הצעד הראשון, וחיפש עורך דין לגירושין, הוא החליט לשאול אותו את כל השאלות הבוערות, כיצד נערך חישוב דמי המזונות? מהו גובה דמי המזונות אשר יאלץ לשלם? כאשר אורי קיבל את כל התשובות לשאלותיו, הדבר חיזק אותו והוא הבין שאין מנוס אלא לפתוח את רצונו להתגרש אל מול יעל. כששמעה יעל את הבשורה מאורי היא חששה מאד ולא ידעה מה עליה לעשות מעתה ואילך. היא החליטה לפנות לעורך דין לדיני משפחה, על מנת לבדוק כיצד עליה לפעול, מה היא יכולה לדרוש ומה בדיוק הזכויות שלה בהליך. לאחר הרבה מאד פגישות, החליטו יעל ואורי באמצעות באי כוחם לנסות ולהגיע להסכם גירושין אשר יכבד את רצון שניהם. תחילה, לא היה פשוט כלל ליעל ולאורי להיכנס לאותו החדר, להסתכל אחד לשני בעיניים ולהתחיל לדבר על הרצונות שלהם. אך באמצעות עורכי דינם אשר ייצגו אותם בהליך הגישור, אזרו בני הזוג אומץ והחליטו כי ינסו לסיים את יחסיהם בצורה יפה עד כמה שניתן, לטובתם, ולטובת הילד המשותף. הם הבינו כי אמנם החליטו להתגרש אחד מן השני, אך הילד המשותף יחבר ביניהם עוד שנים רבות, ומוטב לו יסיימו את הליך הגירושין בדרכי שלום.

תוצאה:

בני הזוג נפגשו בפגישות הגישור פעם אחר פעם, אך לא הצליחו להגיע להסכם מספק. יעל לא היתה מעוניינת שאורי יקבל משמורת משותפת, היה לה קשה מאד להיפרד מהילד למחצית מהזמן. היא גם הבינה כי אם המשמורת תהיה משותפת, הרי שדמי המזונות יתחלקו בינה לבין אורי, וכן ההוצאות הרפואיות, ההוצאות בעבור חינוך, חוגים וכו’. הפגישות החלו להיות ארוכות יותר ויותר, ואורי כבר החל לכעוס שמבזבז שעות עבודה רבות על ישיבות הגישור והם עדיין לא מצליחים להגיע לשום תוצאה. בפעם אחת, בני הזוג יצאו נסערים מהגישור והודיעו כבר לעורכי דינם שהם מעוניינים בהגשת תביעה לבית המשפט. בשיחה יחידנית שערך עורך דינה של יעל עמה, הסביר לי כי במידה ותגיע לבית המשפט היא חייבת לקחת בחשבון שמידה ויגיעו לבית המשפט סיכויים רבים כי בית המשפט יפסוק בניגוד לשביעות רצונה שכן לאורי יש זכות לקבל משמורת משותפת עם ילדו, אלא אם כן יש לה עילה שתמנע זו ממנו. כמו כן, הוא עדכן אותה בהלכות בית המשפט בכל הנוגע לחישוב דמי מזונות כיום. יעל חשבה מספר ימים והחליטה לנסות להתגמש בפגישות הגישור עם אורי. הם נפגשו שוב ויעל הציעה לאורי כי זמני השהות בינה לבינו יהיו בבחינת 60% לה ו-40% לו. הוא חשב על זה כמה ימים והחליט להסכים להצעתה, אך העמיד תנאי – כי דמי המזונות יחולקו שווה בשווה בין שניהם. יעל לקחה לעצמה זמן ממושך להתלבט בעניין, אך לבסוף ועל מנת למנוע מריבות, פגישות וויכוחים נוספים, הסכימה להצעתו של אורי. בני הזוג החלו להתנהל בהתאם להסכם הגירושין שהם עצמם קבעו, ואמנם בהתחלה יעל קצת התקשתה להתרגל לרעיון כי כמעט מחצית מזמנה תיפרד מבנה, לאט לאט החלה להבין כי זהו הדבר הנכון והטוב ביותר בעבורו, ששני הוריו יהיו נוכחים בחייו, וכאשר הגיע הילד לגיל 3, שינתה בעצמה את הסכם הגירושין כך שעכשיו אורי יקבל בדיוק מחצית מזמן השהות עם ילדם המשותף.

סיכום:

למרות שהגישור נתפס כדרך הקלה, היעילה והזריזה ביותר לסיים את הליך הגירושין, לעיתים לא בדיוק כך הדבר. ישנם זוגות אשר יותר קשה להם לפרוס טענותיהם בפני הצד השני, ואף הרבה יותר קשה להגיע להסכמות עם הצד השני. אך עם זאת, למען עתיד טוב יותר לאחר הגירושין, שכן בני הזוג לא יפסיקו להתראות ביום הגירושין, מוטב להם לעשות כמיטב יכולתם על מנת להגיע להסכם גירושין ראוי, אשר ישקף את רצונות שני הצדדים והם יוכלו לעמוד בו לאורך זמן. במקרה הזה, לו בני הזוג היו פונים לבית המשפט אז הסבל הנפשי הכרוך בכך לא היה שווה את “ההרפתקה” הזו.

עו"ד חגית לב

"אני אדאג שתקבל את המקסימום שמגיע לך"
שליטה מלאה ברכוש ובכספים תוך שמירה על האינטרסים שלך !

לב משרד עורכי דין עוסק בתחום דיני משפחה וירושה. המשרד מנהל תיקי משפחה רבים בארץ ובחו”ל דיסקרטיות ואמינות ואנושיות אצלנו זה שם המשחק.

מעל 500 ממליצים וחוות דעת של אנשים שעברו את זה כמו גדולים
  • עורכת דין מספר אחת, ממליצה בחום

    רחל לב Avatar רחל לב
    20/12/2019
  • עו"ד חגית הינה עו"ד מקצועית ביותר, מתחילת הדרך שיקפה את צורת העבודה שלה, בנתה אסטרטגיה שתגן על האינטרס שלי כלקוחה, צפתה קדימה מהלכים, הגיבה בזמן אמת לכל הנדרש, זמינה מאוד, אמינה, ומאוד מאוד אנושית גם כשקשה משקפת את המציאות ואת הכלים והאפשרויות העומדים לרשות הלקוח בכל סיטואציה. עו"ד ואדם ערכי וסופר מקצועית!!

    לינוי כחלון Avatar לינוי כחלון
    20/08/2022
  • Nadav Raz Avatar Nadav Raz
    20/12/2015
  • המרכז הישראלי לצוואות וירושות Avatar המרכז הישראלי
    20/04/2022
  • הגעתי לפגישת ייעוץ אצל עו"ד חגית לב, קיבלתי שרות וייעוץ יוצא מהכלל ואני מאד מרוצה, אשמח להמליץ גם בעתיד

    נורית נוריאל Avatar נורית נוריאל
    20/12/2015
  • תודה רבה על הכל, את מדהימה, אין מילים

    Idan Levy Doron Avatar Idan Levy
    20/12/2019
  • חברה שלי נעזרה בעו"ד חגית לב , מקצועית מאוד, קשובה וזמינה. אשמח להמליץ.

    Sigal Guetta Avatar Sigal Guetta
    20/12/2015
  • סימה Avatar סימה
    20/12/2020
  • מוניקה לוי Avatar מוניקה לוי
    29/11/2022
  • תודה לך חגית על הייעוץ המקצועי והליווי האישי. אני מרגיש שקיבלתי תמורה מלאה לכסף שלי. אשמח להמליץ בחום על האנושיות שלך ועל התוצאה המצויינת שהשגת עבורי

    dudi darzi Avatar dudi darzi
    20/12/2020
לפני גירושים ורוצה לדעת מה לעשות עכשיו במקרה שלך?