כשאנחנו חושבים על המילה "גירושין", אנו מדמיינים ברוחנו שני אנשים, המתעבים האחד את השני, ועושים ככל שביכולתם על מנת להערים קשיים האחד על השני. אנו מדמיינים מאבקים בלתי נגמרים, מלחמות ארוכות בין כתלי בית המשפט, כאשר הסוף נראה רחוק.
האם גירושין בשיתוף פעולה באמת אפשרי ?
כפי שבוחרים כיצד לבנות חיים משותפים עם בן הזוג, בין אם בחרנו בחתונה רבנית, חתונה אזרחית, או להישאר כידועים בציבור, כך גם יש בפנינו מספר דרכים בהן אפשר להתגרש ולפרק את התא המשפחתי. גירושין בשיתוף פעולה, האם זה באמת אפשרי? איננו כבולים לאותה מלחמת גירושין עקובה מדם, יש גם דרכים אחרות.
הליך גירושין בהסכמה
לדרך הזה פונים בני הזוג כאשר הם מחליטים כי זהו, הגיע הזמן לפרק את החבילה, אך שניהם מעוניינים, לפחות באופן עקרוני, לעשות זאת בצורה יפה ומכובדת ככל האפשר.
בני הזוג החליטו כי זקוקים לאדם מקצועי שידריך אותם וינחה אותם כיצד בכלל מתחילים את הליך הגירושין, וכך כל צד פנה לייצוג.
מחד, כל עו"ד דואג לאינטרסים ולצרכים של הלקוח שלו, אך הקו המנחה את הצדדים הוא לא לפנות לבית המשפט רק אם יש צורך בכך.
הצדדים, באמצעות עורכי דינם, מנהלים משא ומתן במסגרת עבודת צוות ובשיתוף פעולה. שיתוף הפעולה חותר להגעה לגירושין ללא מאבקים ומלחמות, כאשר כל צד רואה את צרכי המשפחה בכללותה ולא רק את צרכיי שלי. הליך הגירושין יכול להיעשות ברגישות ובכבוד, במהירות ובצורה מוצלחת.
גירושין בשיתוף פעולה
גירושין בשיתוף פעולה יכולה להיות הדרך בה אבדן הזוגיות אינו מחייב את אבדן השליטה ופגיעה בילדים. ניתן להציל זוגות מגירושין רעילים באמצעות הידברות, הקשבה ושיתוף פעולה. באמצעות דרך זו, בני הזוג יגבשו הסכם גירושין אשר ישקף היטב את רצונותיהם ואת כל הנושאים האקוטיים אשר מטרידים בני הזוג בבואם להתגרש.
גירושין מחוץ לכותלי בית המשפט או בית הדין הרבני יכולים להטיב לא רק עם היחסים בין הגרוש לבין גרושתו, אלא בין ההורים לילדיהם אשר הם בסופו של דבר הנפגעים העיקריים מהליך הגירושין.
גישור גירושין
גירושין בשיתוף פעולה, יכול להיות באמצעות הליך גישורי, הליך זה יכול להיעשות בליווי עורך דין לענייני גירושין, או ללא עורכי דין כלל מול מגשר גירושין. בשנים האחרונות אנו חווים עלייה הדרגתית ומשמעותית בשיעור הגירושין. על פי הסטטיסטיקה, כשליש מהזוגות המתחתנים, יתגרשו בסופו של דבר.
הסיבות לגירושין יכולות להיות רבות, העולם הפך להיות פתוח יותר ונגיש יותר, דבר אשר קורץ גם לזוגות נשואים. דבר נוסף קשור בגירושין עצמם, בעוד שבעבר גירושין נחשבו לדבר אשר יש להסתיר, הרי שהיום הדבר לא כך. זוגות רבים מתגרשים כמעט בדרך שבשגרה. במקביל, הבינו זוגות רבים כי הליך גירושין יכול לפגוע, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה אישית. לצד העניינים הכלכליים והאישיים, נמצאים הילדים אשר גם הם חווים מציאות לא פשוטה כאשר הוריהם מחליטים להתגרש. על מנת לצמצם את הפגיעה הן ברכוש והן בילדים, קם מוסד הגישור אשר בא לנסות ולפתור את מחלוקות בני הזוג בטרם יגיעו לדיונים ארוכים בבית המשפט. הליך זה נתפס כידידותי יותר, זול יותר, מהיר יותר ויעיל יותר.
גירושין בשיתוף פעולה בהצלחה
במידה ובני הזוג מרגישים כי מסוגלים לשבת יחדיו לצורך הידברות ולמען יתגרשו בשיתוף פעולה (גירושין שלא במקרה של אלימות חלילה או נסיבות אשר אינן מאפשרות את אותו הליך הידברות), ניתן לקבוע פגישת גישור עם מגשר או עם עורך דין אשר גם מגשר. אותו עורך דין או מגשר יסביר על ההליך ועקרונותיו והצדדים יבחרו איזה נושאים הם רוצים לפתור בהליך הגישור.
ההליך הוא בחירה, כלומר כל אחד מבני הזוג יכול להחליט בכל שלב כי אינו מעוניין להתדיין יותר באמצעות המגשר ומעוניין לגשת לבית המשפט. כמו כן, העניינים אשר נידונו בהליך אינו יכולים לשמש בהליך הגירושין בבית המשפט או בבית הדין הרבני.
כלומר, בני הזוג הם אלה ששולטים בהליך בכל עת. גישור הוא ללא ספק ההליך הטוב ביותר ומהיר ביותר, אשר מביא לגירושין בצורה הטובה ביותר בעבור בני הזוג המתגרשים. במידה וקיים רצון ושיתוף פעולה בין בני הזוג, מומלץ לבחון את הליך הגישור כדרך נוספת.
הסכם גירושין
הגישור, באמצעותו בני הזוג מגיעים להסכם גירושין נתפס כהליך חיובי שבו שני הצדדים משתפים פעולה יחד למען הסכם גירושין שייתן מענה לכל הנושאים החשובים הקשורים לפירוק החבילה. בגישור הצדדים צריכים לתקשר אחד עם השני ולשוחח אחד עם השני, בעוד שבבית המשפט הם נתונים תחת השפעתם של עורכי דינם אשר מובילים אותם למלחמות ולהליכים כואבים וארוכים המתנהלים בבית המשפט.
אך גם כאן חשוב להיות מיוצג על ידי עורך דין לענייני משפחה הבקיא בתחום הגירושין שכן הליך הגישור אינו מתאים לכל אחד. פעמים רבות הליך הגישור אינו מוביל לתוצאות שוות לבני הזוג, ובשל הקושי לנהל את ההליך באופן הוגן והגון, צד אחד יוצא נפסד. לעיתים, צד אחד הינו איש עסקים ממלוח ומנוסה, בעוד הצד השני אינו מנהל משא ומתן בדרך כלל בחייו.
חוסר השוויון בין בני הזוג הינו מהותי, וצד אחד עלול לצאת נפסד מהליך הגישור. לעיתים הצד החלש אינו מסוגל להתמודד בעצמו עם גודל ההסדר, גם בשל הפן הרגשי הכרוך בדבר, והוא קוק למישהו שידריך אותה, ידבר עבורה וינהל עבורה את המשא ומתן. לעיתים מגשר ניטראלי איננו מספיק.
הסכם ממון
הסכם ממון שמסדיר מראש את הזכויות הכספיות של כל אחד מבני הזוג הינו אחד מה"כלים" שמאפשרים את פירוק התא המשפחתי בהסכמה על אחד הסוגיות המורכבות בהליך הגירושין. אם החליטו הצדדים עוד כאשר התחתנו, כיצד ירצו לסיים את נישואיהם מבחינה כלכלית אם יחפצו בכך יום אחד, הרי שחסכו לעצמם כספים רבים, אנרגיות ודיונים רבים סביב נושא הגירושין.
וזאת מכיוון ואף זוג אינו יודע מה יביא אותו ביום מן הימים לשים קץ לנישואיו, הסכם ממון הוא דבר חשוב, וחשוב אף יותר לערוך אותו בדרך הנכונה.
ההסכם צריך לכלול, בין היתר התייחסות לגבי אופן חלוקת הזכויות הסוציאליות לרבות הפנסיה, חלוקת בית המגורים, חלוקת נכסי נדל”ן, אופן האחזקה בחברות בע”מ וניהולן, חלוקת מניות, אופציות, אומדן מוניטין אישי ועסקי, פערים בכושר השתכרות, פיצויים בין בני זוג, מזונות בן זוג, ניהול חשבונות בנק וחסכונות, חלוקת רכבים, וכן חלוקת יתר הרכוש. הסכם ממון אשר נעשה בשיתוף פעולה יביא בסופו של דבר לגירושין בשיתוף פעולה.
הסכם ממון יהא מחייב רק לאחר שיקבל תוקף של פסק דין מבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, זאת רק לאחר שבית המשפט או בית הדין ישתכנעו כי קיימת הסכמה משותפת של בני הזוג לגבי ההסכם.
בית הדין או בית המשפט יבדקו הצדדים חתמו על הסכם מלחץ או מהשפעה בלתי הוגנת ולא מרצון חופשי שלהם. אני ממליצה לך להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה.