אין ספק שתהליך הגירושין הוא תהליך מורכב ומאתגר. מעבר להיבטים הרגשיים, ומעבר להחלטות קשות שיש לקבל בנוגע להמשך גידול הילדים ביחד – אתם צריכים לחלק את כל הרכוש והנכסים שצברתם במהלך השנים המשותפות. בתהליך של גירושין של בעלי עסק ועצמאיים, נושא חלוקת הרכוש הוא אפילו יותר מורכב וחשוב לתת עליו את הדעת.
על פי חוק יחסי ממון, הקובע בדיונים המשפטיים בנוגע לחלוקת רכוש אצל כל זוג שהתחתן בישראל החל מה – 1.1.1974 (כאשר אין הסכם ממון, כמובן), כל הרכוש שנצבר במהלך חיי הנישואין (למעט חריגים המופיעים בחוק), שייך שווה בשווה לשני הצדדים.
אולי במקרה שלכם העסק שייך רק לאחד מבני הזוג, אולי רק אחד מכן עמל במשך השנים על מנת להקים ולפתח עסק רווחי שכל המשפחה נהנתה ממנו – חשוב להבין, שמבחינה משפטית אופן החלוקה בנטל הוא בדרך כלל לא רלוונטי, מפני שההנחה היא שאם אחד מבני הזוג היה פנוי לטפח עסק, השני נאלץ לגבות אותו בטיפול בבית ובמשפחה.
מה קורה, אם כן, בתהליך של גירושין וחלוקת רכוש כאשר ישנו עסק בבעלות אחד מבני הזוג או שניהם?
באין הסכמה בנוגע לאופן חלוקת הרכוש, בית המשפט ימנה שמאי שיעריך את שווי העסק ויפסוק בנוגע לחלוקת השווי בין הצדדים. בדרך כלל, הערכת שווי העסק היא תהליך מורכב, בו יש לקחת בחשבון את הרווחים העתידיים של העסק, המוניטין שלו, לגלות הכנסות והשקעות מדווחות ולא מדווחות ולהעריך את השווי הכספי של ההשקעה כיום בעסק, ואת מחזור המכירות שלו בעתיד כתוצאה מההשקעה בהווה.
כשבני זוג מנהלים את תהליך הגירושין בדרך של קונפליקט ודרך ערכאות משפטיות – התהליך הוא יקר, ארוך, וכולם יוצאים בהפסד. במקרים רבים, העסק שהשקעתם כל כך הרבה בטיפוחו, לא ישרוד את החלוקה.
גירושים וחלוקת רכוש עבור עצמאיים ובעלי עסקים – הליך מורכב וארוך יותר, הדורש מומחיות
בעלי עסקים ועצמאיים נקלעים לא אחת לתהליכי גירושים ארוכים ומאתגרים, שמעבר לעובדה שהם מפריעים לכם להמשיך אל הפרק הבא בחייכם, הם גם תובעניים מאוד במשאבים. תהליך חלוקת הרכוש כאשר אחד מבני הזוג הוא עצמאי או בעל עסק, הופך מורכב כאשר מוטל על בית המשפט להעריך את שווי העסק ולקבוע כיצד יחולק שווי העסק בין שני בני הזוג.
חשוב להבין, כי תהליך הערכת השווי של העסק כולל חקירה חשבונאית נרחבת, ניסיון להבין אם יש מקורות הכנסה או רווחים לא מדווחים, ניסיונות לאמוד את השווי העתידי של העסק, חקירה בנושא החלק של כל אחד משני בני הזוג בניהול העסק ובאחזקתו, ועוד. כאשר לעסק יש חובות, גם החובות שייכים לשני בני הזוג ויחולקו ביניהם באופן שווה בתהליך הגירושין.
יש דרך נעימה יותר – גישור גירושים לעצמאיים ובעלי עסקים
תהליך הגירושים כרוך בבחירת עורך דין עבור כל אחד מן הצדדים, ניסיונות להשיג הסכמות והליכים משפטיים בנוגע לנקודות שבהן בני הזוג, על עורכי הדין המייצגים אותם, לא מצליחים להתפשר ולהסכים.
כשבני הזוג לא מסכימים בנוגע לאופן חלוקת נכסים או רכוש – בית המשפט קובע את אופן החלוקה, בדרך כלל בהסתמך על חוק יחסי ממון, אלא אם ניתן להוכיח כי כוונת שני בני הזוג היתה לחלק את הנכס בצורה שונה, או כאשר הנכס הוא ללא ספק ניתן לאחד מבני הזוג במתנה או בירושה או היה שייך לו טרם הנישואין.
גישור בגירושים הוא תהליך ניסוח הסכם גירושים תוך שימוש בעורך דין אחד, שהוא גם עורך דין גירושין מקצועי וגם מגשר בהכשרתו. במסגרת המפגשים עם המגשר בני הזוג דנים בנקודות שעל הפרק ובוחרים כיצד לחלק את הרכוש.
הם דנים ומסכימים גם בנושאים אחרים, כמו למשל משמורת והסדרי ראייה של הילדים, המשך שיתופי פעולה בנושאים נדרשים, ועוד. עורך דין גירושין לבעלי עסקים מתמחה גם בליווי זוגות עצמאיים ובעלי עסקים, כאשר בתהליך הגישור מחולקים גם העסקים על פי הסכמת שני בני הזוג.
בסיכום תהליך גישור הגירושין, שני בני הזוג מסכימים וחותמים על הסכם גירושין, אותו ניתן לאשר בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. הסכם הגירושין, לאחר אישורו, מקבל תוקף של פסק דין בנוגע לאופן חלוקת הרכוש.